Ondernemerschap – Spring jij wel eens in het diepe?

Ondernemerschap – Spring jij wel eens in het diepe?

Na een heleboel wikken en wegen heb ik in april de keuze gemaakt om me volledig op het ondernemerschap te gaan storten. Enorm spannend, want wie zegt er nu een goed betaalde baan op waarbij je een team aanstuurt én marketing coördineert door heel Europa? Nou, ik dus. Zo gezegd, zo gedaan, na het nodige uitwerken en een mooie vakantie in Argentinië ben ik sinds half juni ‘officieel’ aan de slag. Daar ging ik dan, een flinke sprong in het diepe!

Ondertussen ben ik een paar weken aan de slag en ik kan je zeggen: ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Dat betekent niet dat alles altijd rozegeur en maneschijn is. Om jullie een beter beeld te geven van mijn weg in het opzetten van mijn eigen bedrijf deel ik een aantal positieve ervaringen en een aantal mindere ervaringen tot nu toe.

Vrijheid, blijheid en broederschap

Het starten van mijn eigen bedrijf heeft me meer rust gebracht. Oja? Ja. De mensen die me een beetje kennen weten dat rust niet mijn sterkste kant is. Als freelancer heb ik echter veel meer ruimte gekregen om alle dingen die ik wil doen in mijn leven op een fijne manier in balans te brengen. Neemt niet weg dat ik het wel spannend vind dat ik niet met zekerheid kan zeggen waar ik volgende week, laat staan volgend jaar sta, maar dat neem ik even voor lief. Dat hoort erbij en is ook wel een stukje avontuur. Een van de fijne dingen is dat ik niet meer gebonden ben aan een locatie: laptop open, telefoon aan en gaan! Dit heeft me bijvoorbeeld al in Parijs gebracht, heerlijk om zo werk en privé te kunnen combineren.

Wat ik ook leuk vind is het enthousiasme van anderen. Vrijwel iedereen reageerde positief op mijn sprong in het diepe en ik heb er de afgelopen weken al veel leuke gesprekken aan overgehouden. Andere ondernemers vinden het ontzettend leuk om ervaringen uit te wisselen en samen komen we zo weer een stukje verder. Ik vind het leuk dat je zo van elkaar dingen kunt leren en elkaar inspireert en op nieuwe ideeën brengt. Daarom ben ik altijd op zoek naar mensen die in zijn voor een kopje koffie en een leuk gesprek. Lijkt jou het leuk om een keertje koffie te drinken en ervaringen uit te wisselen? Helemaal top! Stuur me -op wat voor manier dan ook- even een bericht en we gaan het regelen.

Hoe gaat het met je bedrijf?

De andere kant van het verhaal. Hoe gaat het met je bedrijf? Ja dat is een goede vraag, een vrijwel altijd goedbedoelde vraag die me al talloze keren gesteld is. En dat was voor mij soms best lastig, want hoe beantwoord je die vraag? In eerste instantie merkte ik bij mezelf dat ik het moeilijk vond om hier een goed antwoord op te geven. Want wanneer gaat het goed? En wanneer niet? Zo snel na het starten van mijn eigen bedrijf is het nog even afwachten waar het heen gaat. Vaak kreeg ik het gevoel dat mijn succes werd afgemeten in het aantal klanten dat ik heb op dit moment. En als starter zijn dat er nog niet veel, dus gaat het dan niet goed? Zo simpel zit het dus niet in elkaar, als je het mij nu vraagt antwoord ik absoluut: ja het gaat goed! Als startende ondernemer heb ik geleerd dat het opstarten van een bedrijf een proces is, iets dat stapsgewijs verloopt. En je moet voor jezelf stellen welke stappen je wanneer wilt behalen. Loop je op schema? Dan gaat het goed, zo niet: werk aan de winkel. En soms moet je twee stappen terug om drie stappen vooruit te kunnen. Maar hé, that’s life 🙂

Ik vind het super leuk om te bedenken waar ik over een jaar zou kunnen staan, maar ook wel spannend: er zijn zoveel mogelijkheden dat ik vaak meer mogelijkheden zie dan tijd. Dat is een kwestie van keuzes maken en dat is best lastig. Keuzes maken betekent namelijk ook dingen niet doen. Ik heb nu de keuze gemaakt om me meer te richten op bedrijven op het snijvlak van techniek, innovatie, vastgoed en/of entertainment. Nog steeds lekker breed (want hè kiezen blijft lastig), maar alvast wat duidelijker dan ‘alle bedrijven’. In een volgende blog ga ik nog wel een keer wat dieper in op mijn missie en visie van mijn bedrijf. Voor nu wil ik je alleen nog meegeven: twijfel je of je moet springen? Gewoon doen. Je hebt er vast goed over nagedacht, ga doen waar je goed in bent en heb vertrouwen in jezelf.