ContentCheck: Waar vind jij foto’s voor op jouw blog of website?

ContentCheck: Waar vind jij foto’s voor op jouw blog of website?

Alle marketinguitingen, waaronder jouw website en/of blog, vallen of staan met goede content. Bij goede content moet je ook denken aan goede foto’s. Het beste is natuurlijk om zelf mooie foto’s te maken. Maar, eerlijk is eerlijk, fotografie is ook een vak en als dat niet het jouwe is kun je het beste op zoek gaan naar een betere oplossing. Online vind je op veel plekken inspirerende foto’s. Denk bijvoorbeeld aan sites als Shutterstock en Adobe Stock. Ik kan me echter voorstellen dat jij als klein- of middelgrote ondernemer geen geld wil uitgeven aan foto’s. Daarom dat ik in deze blog mijn favoriete gratis websites!

Rechtenvrije foto’s, voor ieder wat wils!

Even in het kort, wat is een rechtenvrije foto? Rechtenvrij betekent dat je de afbeelding kunt gebruiken zonder dat je voor de rechten hoeft te betalen en ook niet met licensiekosten van doen hebt. Misschien denk je wel ‘ waarom moeilijk doen, Google heeft foto’s genoeg’, houdt er rekening mee dat bijna alle foto’s van Google niet rechtenvrij zijn! Toch kun je Google wel gebruiken om gratis foto’s te vinden, het enige wat je hoeft te doen is filteren op gebruiksrechten > gelabeld voor hergebruik (evt. inclusief aanpassingen). Dat ziet er zo uit:

Mijn top 5 websites voor foto’s die je zo mag gebruiken

Ik heb een top 5 gemaakt van websites waar je zonder inschrijving en zonder creditcardregistratie, gratis dus, mooie foto’s kunt downloaden.
Het grootste nadeel aan deze websites is dat je zo een uur verder bent en verloren bent tussen alle mooie afbeeldingen. Bedenk voor je deze websites gaat bezoeken dus alvast waar je naar gaat zoeken!

Unsplash favoriete website gratis rechtenvrije afbeeldingen

1. Mijn nummer 1 is absoluut Unsplash (https://unsplash.com).

Op deze website vind je foto’s die kwalitatief heel goed zijn. Het fijne aan Unsplash is dat gratis ook echt gratis is en je ze in no time op je desktop hebt staan. Je mag ze daarnaast ook gewoon bewerken en hoeft geen vermelding te maken naar de fotograaf. Het is een leuke website waar je enorm lang kunt rondkijken.

Pexels fijne website gratis rechtenvrije afbeeldingen

2. Pexels (https://www.pexels.com)  

Pexels heeft een niet al te grote database aan foto’s, maar alle foto’s die ze hebben zijn prachtig! Wat ik persoonlijk altijd erg handig vind, de foto’s zijn vaak ook verzameld in collecties. Vind je een foto mooi, dan is de kans groot dat er nog meer soortgelijke foto’s zijn! Even doorklikken dus.

screenshot Kaboom website voor gratis afbeeldingen uniek innoverend

3. Kaboom (kaboompics.com)

De website Kaboom heb ik pas vrij recent ontdekt, volgens mij bestaat hij ook pas een paar jaar. Het design van de website zelf is mooi en praktisch. In het totaal hebben ze meer dan 10.000 stockfoto’s. Alle foto’s zijn van hele goede kwaliteit en als je eenmaal op de site bent aanbeland is het lastig om weer weg te gaan. Je raakt de hele tijd getriggerd door alle mooie foto’s!

StockSnap website gratis rechtenvrije afbeeldingen

4. StockSnap (https://stocksnap.io/)

Op de website StockSnap vind je opnieuw ontzettend veel foto’s. Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan deze website is dat ze, wanneer je klikt op categorieën, naast deze opties ook al drie subcategorieën laten zien. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘Family’ kun je meteen kiezen uit ‘people’, ‘child’ of ‘baby’. Je bent dus meteen een stapje dichter bij een specifieke foto. Een nadeel vind ik de foto’s van Shutterstock boven in beeld. Dit zijn advertenties en deze zijn niet gratis. Even voorbij scollen dus!

Pixabay website gratis rechtenvrije afbeeldingen

5. Pixabay (https://pixabay.com)

Pixabay is een grote, bekende database van allerhande afbeeldingen. Je kunt zoeken op foto’s, vectoren, illustraties en video’s. Een nadeel aan deze website is dat je wel een account nodig hebt als je afbeeldingen in de allergrootste maat wil downloaden. In de meeste gevallen volstaat echter het een-na-grootste formaat. Geen zorgen dus!

En verder?

Zoals ik eerder zei, dit is mijn persoonlijke top 5. Het internet bevat nog veel meer websites met gratis stockfoto’s. Sommige daarvan zijn ook heel handig en bevatten ook mooie, kwalitatieve foto’s. Let er wel altijd even op onder welke voorwaarden je de foto download. Soms is het namelijk verplicht om de auteur te vermelden. Overtreed je de regels omtrent auteursrecht, weet dan dat dat strafbaar is! In principe is dat dus niet nodig en heb je met bovenstaande lijst een goed startpunt voor prachtige foto’s voor op jouw website of blog!